Bună ziua, om cu suflet mare!
Încep șirul poveștilor despre voluntariat și fapte bune cu însăși povestea acestei platforme.
În 2010 lucram deja de șase ani într-o companie cu capital privat. Eram fericită cu job-ul meu din multe puncte de vedere: îmi plăcea ce făceam, aveam o echipă foarte frumoasă, mă dezvoltam profesional. Iar toate astea îmi ocupau foarte mult timp deja.
Într-o zi am aflat ca exista posibilitatea de a mă implica, în calitate de voluntar și cu sprijinul companiei, în selecția unor proiecte ale ONG-urilor care urmau să fie finanțate. Nu cunoșteam deloc lumea ONG-urilor, nu interacționasem cu nici unul pana atunci, dar ce urma să fac era în aria mea de expertiză; și nu îmi lua decât câteva ore în următoarele 2 luni. Astfel încât am zis să încerc să fiu de ajutor, deși faptul că nu cunoșteam lumea ONG-urilor mă făcea să am câteva rețineri.
Așa am ajuns să cunosc câteva ONG-uri care m-au surprins în mod foarte plăcut și de la care am învățat enorm (nu vă spun câte idei preconcepute aveam eu despre ONG-uri). Persoanele care coordonau activitatea și voluntarii lor erau atât de pasionate de ceea ce făceau, puneau atâta suflet, reușeau cu foarte putin să facă adevărate minuni pentru beneficiarii lor. Mi-am dat seama cât de puține știam despre ce se întâmplă în afara industriei în care lucram eu, despre viața celor care au nevoie de sprijinul ONG-urilor, despre viață în general. Lumea mea de până atunci era frumoasă și împlinită, dar limitată.
Am continuat apoi cu alte activități de voluntariat: am fost mentor unui băiețel de 12 ani, am gătit pentru copii, am organizat ateliere prin care îi învățam limbajul florilor, am zugrăvit împreuna cu colegii mei. Nu am fost eu un mentor strălucit la acea vreme, nu eram suficient de coaptă, și nici mâncarea nu era prea arătoasa, deși gustoasa, dar fiecare interacțiune cu acești copii și cu reprezentanții ONG-urilor au fost pentru mine niște lecții de viată foarte importante: ce înseamna să gestionezi resursele atunci când acestea sunt foarte reduse, ce înseamnă să ai totul când alții nu au nimic, ce înseamnă să fii sănătos când alții sunt bolnavi, am învățat că renunțarea, pentru mulți dintre noi, nu este niciodată parte a soluției. Am învățat să văd diferit pe cei pe lângă care treceam în fiecare zi, sau, mai corect spus, să încep să-i vad pe cei pe lângă care treceam.
Colaborând cu ONG-urile nu am învățat numai cum pot fi un om mai bun. Dincolo de partea umana, am învățat să găsesc soluții creative pentru situațiile întâlnite la job, să privesc o situație din mai multe perspective, să mă pun în papucii celuilalt coleg sau partener, și multe altele care mi-au adus multiple beneficii.
Apoi, într-un anumit context al vieții mele din cursul anului 2013, mi-am dat seama de trei lucruri: 1. că există multă nevoie de ajutor, 2. că există multe persoane care își doresc să se implice, dar nu știu cum și unde ar putea-o face și 3. că nu exista un instrument care să conecteze nevoia cu oferta de sprijin. În acel moment s-a născut ideea platformei de voluntariat, pe care am dezvoltat-o în câteva variante până la cea a cărei pagina o deschideți acum. Crearea ei a însemnat pentru mine un întreg proces de maturizare pentru care sunt profund recunoscătoare.
Cred cu tărie în beneficiile voluntariatului și ale actului de a dărui, atât pentru voluntar și beneficiar, cât și pentru angajator, familie, pentru societate în ansamblul ei. Și sper ca această platformă să aducă împreună cât mai multă lume dornică de a construi împreună o lume mai bună.
Vino alături de mine și Fă Bine!
Maria
Fondatoare Fă Bine!
Copyright ©2022 Fă Bine! Politica de confidențialitate | Termeni și condiții