Fundatia de Dezvoltare Locala “Speranta” este o organizatie neguvernamentala, non-profit si apolitica ce a fost infiintata in anul 1995 prin hotărârea nr. 39/8 mai 1995 a Tribunalului Neamt, la initiativa unui Consortiu Local ce asigura la acea data o larga reprezentativitate a comunității locale.
In 2005 am infiintat Centrul de Integrare si Terapie Ocupationala pentru persoanele cu dizabilitati (Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilitati"Speranta"), care are ca scop cresterea gradului de integrare socio-profesionala si de abilitare pentru trai independent a persoanelor cu dizabilitati din orasul Targu Neamt si comunele limitrofe.
Inca din anul 2000 , fundaţia a început sa desfăşoare primele activităţi economice, tocmai din nevoia de a-şi asigura unele resurse financiare proprii, necesare cofinanţării şi sustenabilităţii proiectelor derulate şi, în final, realizării misiunii sale sociale.
In iunie 2007 a fost infiintata Sectia “IMPACT” – prima unitate protejata din judetul Neamt autorizata cf. Legea 448/2006, a carei misiune era de a oferi alternative de ocupare si reintegrare in comunitate persoanelor cu dizabilitati ce nu puteaut fi angajate pe piata libera a muncii. In data de 04.08.2017, a fost adoptata OUG Nr. 60 care a avut un impact devastator asupra sectorului social, lăsând fără un loc de muncă multe persoane cu dizabilităţi. Aceasta ordonanta ne-a afectat si pe noi, situatie in care am fost nevoiti sa inchidem unitatea protejata ramanand cu Sectia IMPACT PLUS doar ca si activitate economica a fundatiei.
În luna septembrie 2014, Fundatia de Dezvoltare Locala „Speranta” dadea startul celui mai mare și ambitios proiect din întreaga sa activitate: Economia sociala – un model de dezvoltare sustenabila , proiect ce și-a propus sa dezvolte și sa promoveze un model de afacere “verde” în domeniul economiei sociale, atât în ceea ce privește procesul de management ecologic cât și cel de producție ecologică. După 20 de luni de la lansare, realizările obtinute in cadrul acestui proiect demonstrau ca organizatia noastră a devenit model de afacere „verde” și sustenabila, un model ce poate fi preluat și de alte organizatii ce desfășoară activități de economie sociala. Tot in cadrul acestui proiect, fundatia si-a lansat brandul “FAPTE VERZI” (www.fapteverzi.ro ) si si-a implementat un sistem de management integrat calitate-mediu-sanatate si securitate ocupationala, certificat conform standardelor ISO 9001, ISO 14001 si OHSAS 18001.
Lista proiectelor fundatiei este lunga....depasind numărul 40... prin toate activitatea sa , Fundatia de Dezvoltare Locala “Speranta” a devenind un important agent al schimbarii in comunitate.
Astazi, putem afirma cu responsabilitate ca suntem o organizatie matura, cunoscuta si apreciata atat la nivel regional cat si national datorita proiectelor derulate, implicarii in problemele comunitatii si numeroaselor parteneriate durabile realizate.
Consecventi misiunii si filozofiei noastre, am incercat sa ne pastram mereu optimismul, cautand solutii pentru problemele si nevoile semenilor nostri. Devotamentul, daruirea, pasiunea, solidaritatea umana, respectul, profesionalismul in munca, increderea, implicarea – sunt valori pe care nu noi le-am inventat. Noi doar am demonstrat ca ele se pot aplica si aici, atunci cand iti pasa de semenii tai, de locul in care traiesti, de poporul caruia ii apartii.