Ne aflăm într-o perioadă plină de provocări în care găsirea soluțiilor, eficientizarea, inovarea sunt esențiale inclusiv pentru mediul privat. Cu atât mai mult în mediul ONG, în care numărul beneficiarilor și a persoanelor aflate în nevoie crește de la o zi la alta, în care nevoile și provocările se multiplică zilnic, este nevoie de noi perspective, de soluții sustenabile inspirate din mediul de business.
Mentoratul este un instrument extraordinar pentru transmiterea eficientă a cunoștiințelor și a expertizei de la oamenii aflați la un nivel avansat în carieră în mediul de business către care lucrează în mediul ONG, care au nevoie să privească activitatea organizației sau a proiectelor acestora dintr-un mod mai profund, mai eficient, mai sustenabil.
21 de ONG-uri s-au inscris in cadrul programului de mentorat cu un numar total de 22 de proiecte. Acestea deservesc peste 8800 de beneficiari din diferite categorii vulnerabile - copii, tineri, adulți și vârstnici cu dizabilități, boli grave sau rare sau persoane aflate în sărăcie majoră. Ne-am concentrat astfel eforturile pentru a găsi mentori potriviți pentru fiecare ONG în parte, pentru a le ajuta să facă un pas înainte pe calea dezvoltării sustenabile, a digitalizării, a adaptării în condiții de criza și asigurării performanțelor angajaților, pentru a le eficientiza activitatea și a deservi un număr cat mai mare de beneficiari.
"Programul de Mentorat pentru ONG-uri este doar începutul pentru ceea ce vrem să facem pentru organizațiile nonprofit din România. Este pilotul pentru o activitate care dorim să devină permanentă, iar activitatea de mentoring să devină o normalitate atât pentru profesioniștii de top cât și pentru ONG-urile care vor să treacă la nivelul următor în dezvoltarea lor organizațională." - declară Maria Duduman, Fondatoarea platformei Fă Bine!
Programul de mentorat își propune să aducă mai aproape pe cei care își doresc să construiască împreună, să învețe unii de la ceilalți astfel încât beneficiile acestui schimb să se răsfrângă asupra beneficiarilor ONG-urilor, asupra întregii societăți, dar și asupra rezultatelor companiilor mentor.
Mentoratul presupune învățare. Presupune a adresa întrebările corecte pentru a găsi inspratie si a identifica soluțiile cele mai bune la problemele cu care ne confruntăm. Este un proces care ajută să gândim mai profund, mai eficient, să vedem perspective diferite ale altor profesioniști, să fim deschiși la noi idei.
Mentorul are rolul de a ne ajuta și de a adresa întrebările acelea care ne dor, care sunt dificile sau incomode câteodată. Este persoana care ne ajută și ne provoacă în același timp, care ne încurajează și nu ne lasă să renunțăm așa ușor. Mentorul ne ghidează, poate oferi sfaturi sau întrebări, ne poate ajuta să ne extindem aria de cunoștiințe și să ajungem la oamenii potriviți.
Pentru profesioniștii care au ales să devină mentori în acest program, activitatea de mentorat este una care le aduce la rândul lor beneficii extraordinare la nivel personal și profesional. Nu doar că devin mai responsabili, mai conștienți, mai implicați în cauzele sociale pe care le susțin, dar au parte de provocări la rândul lor și au ocazia de a valorifica toate cunoștiințele lor profesionale într-un scop mult mai nobil. Este o șansă extraordinară pentru ei e a oferi ceva valoros în beneficiul celor care chiar au nevoie de ajutorul lor. E ocazia lor de a se afirma ca oameni de bine, ca oameni care chiar vor să facă o schimbare pentru cei mai puțin norocoși.
Mentoringul nu rezolvă toate problemele și nu înseamnă o "pasare" a responsabilității către altcineva care sa preia soluționarea lor singur. Așa cum rolul unui mentor nu este de a sta mereu la dispoziția noastră, de a ne da toate raspunsurile sau a face treaba în locul nostru. Activitatea de mentorat trebuie privită ca un suport care ajută la identificarea celor mai strigente provocări, a oportunităților potrivite, a soluțiilor existente sau posibile spre a fi implementate.
De asemenea, un mentor nu își poate impune ideile, nu își poate proiecta interesele sau să conducă mentee-ul pe drumul stabilit de el. Scopul activității de mentorat nu este de a "clona" tacticile mentorului, de a transpune și a implementa ideile acestuia. În funcție de particularitățile activității, de domeniul de aplicare sau de acțiunile ce presupun un transfer de cunoștiinte tehnice sau operaționale, ideile mentorului pot fi însă valoroase pentru mentee.
Companiile interesate să genereze impact social pozitiv și sustenabil, care doresc să ajute ONG-urile să beneficieze de mentori de top și să susțină acest program în cadrul edițiilor următoare, pot să obțină mai multe informații contactand reprezentanții platformei Fă Bine! la adresa de email maria.duduman@fabine.eu.
Copyright ©2022 Fă Bine! Politica de confidențialitate | Termeni și condiții