Într-o lume plină de provocări și nevoi în continuă creștere, organizațiile neguvernamentale joacă un rol vital în îmbunătățirea vieții celor aflați în dificultate.
Pentru a se dezvolta și a aduce schimbări semnificative, ONG-urile au nevoie de suportul și experiența provenite din mediul de business.
Aici intervine mentoratul, un instrument puternic care facilitează transferul de cunoștințe și inspirație între profesioniștii din mediul de afaceri și cei din mediul non-profit.
În acest articol, vom explora importanța mentoratului și a voluntariatului în dezvoltarea ONG-urilor, o oportunitate oferită de către platforma Fă Bine, care promovează colaborarea între aceste două lumi.
Mentoratul și Importanța lui în dezvoltarea ONG-urilor
„Mentoratul este un proces partenerial de creștere comună. Este un proces strategic de învățare atât pentru mentor cât și pt mentee de acumulare a experienței.” Oana Niculae- Country Leader Points of You® Romania, expert facilitator & mentor, Leadership and Executive Coach
Mentoratul este de asemenea un proces prin care persoanele cu experiență în mediul de business (mentori) oferă îndrumare și susținere celor din ONG-uri (mentee) în vederea dezvoltării organizaționale și a proiectelor.
Prin mentorat, se facilitează transferul de cunoștințe, dezvoltarea de abilități și explorarea unor perspective noi.
Prin mentoring și îndrumare, ONG-urile se dezvoltă și își cresc impactul astfel încât să susțină mai mulți oameni și să schimbe vieți în mod pozitiv.
Pentru ONG-uri, mentoratul aduce o valoare inestimabilă prin identificarea soluțiilor sustenabile, adaptarea la schimbări și îmbunătățirea performanțelor.
Pe de altă parte, beneficiile mentoratului nu se limitează doar la ONG-urile susținute, ci și la mentori.
În calitatea ta de mentor, atunci când îți oferi timpul și expertiza, vei avea ocazia să-ți dezvolți și tu abilitățile de leadership, să îți extinzi rețeaua de contacte și să dobândești o perspectivă nouă asupra propriei afaceri.
Una dintre nevoile noastre umane primare este aceea de a dărui.
Atunci când acționăm în direcția împlinirii acestei nevoi, ne confirmăm pe noi înșine și demonstrăm că acordăm atenție propriilor noastre aspirații.
Cum contribuie voluntariatul în sprijinirea activitații Ong-urilor?
Pe lângă mentorat, voluntariatul reprezintă un alt aspect crucial în dezvoltarea ONG-urilor.
Prin implicarea voluntarilor, organizațiile beneficiază de resurse umane suplimentare și expertiză în diverse domenii.
Voluntarii aduc energie, pasiune și implicare, fiind un sprijin neprețuit în implementarea proiectelor și în atingerea obiectivelor organizaționale.
În plus, voluntariatul oferă oportunități unice de învățare, creștere personală și implicare în comunitate.
„Volutariatul îți oferă ocazia să dezvolți abilități sociale și profesionale, încrederea în sine și în ceilalți, îți generează o rețea socială de suport. Toate acestea fac ca voluntarul să se simtă util și apreciat. De aceea voluntariatul este foarte valoros și ar trebui apreciat ca atare.” Iuliana Morlova - HR Director la Noriel Grup
Platforma Fă Bine - Promovarea Mentoratului și a Voluntariatului
Fă Bine este un ecosistem care facilitează implicarea în comunitate, realizarea de fapte bune și încurajează voluntariatul pentru beneficiile pe care acesta le oferă.
Platforma Fă Bine! a creat Programul de Mentorat pentru ONG-urile din România cu scopul de a susține eforturile ONG-urilor pe calea dezvoltării sustenabile, a digitalizării, a adaptării în condiții de criză și asigurării performanțelor angajaților, pentru a le eficientiza activitatea și a deservi un număr cat mai mare de beneficiari.
Aceasta facilitează conectarea între mentorii și mentee-ii potriviți, oferind un spațiu în care aceștia pot colabora și învăța unii de la alții.
Prin intermediul Fă Bine, ONG-urile au acces la profesioniști cu expertiză în diverse domenii, care îi sprijină în dezvoltarea organizațională și în creșterea impactului lor social.
„𝑁𝑒 𝑑𝑜𝑟eam de multa vreme 𝑠𝑎̆ 𝑑𝑒𝑚𝑎𝑟𝑎̆𝑚 𝑜 𝑖𝑛𝑖𝑡̦𝑖𝑎𝑡𝑖𝑣𝑎̆ 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑣𝑎̂𝑟𝑠𝑛𝑖𝑐𝑖, 𝑑𝑎𝑟 neavand experienta si expertiza interna in acest sens, 𝑎𝑚 considerat oportun sa trecem printr-un proces de invatare in acest sens. Programul 𝑑𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑡𝑜𝑟𝑎𝑡 𝑐𝑟𝑒𝑎𝑡 𝑑𝑒 𝑝𝑙𝑎𝑡𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎 𝐹𝑎̆ 𝐵𝑖𝑛𝑒! a fost ocazia perfecta in acest sens.
𝐼̂𝑛 𝑐𝑎𝑑𝑟𝑢𝑙 𝑙𝑢𝑖 𝑎𝑚 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑝𝑟𝑖𝑗𝑖𝑛𝑖𝑡𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑣𝑜𝑙𝑢𝑛𝑡𝑎𝑟𝑖𝑖 𝐼𝐵𝑀 𝑐𝑢 𝑡𝑜𝑜𝑙-𝑢𝑟𝑖 𝑑𝑒𝑧𝑣𝑜𝑙𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑙𝑎 𝑒𝑖 𝑖̂𝑛 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑎𝑛𝑖𝑒 (𝑑𝑒𝑠𝑖𝑔𝑛 𝑡ℎ𝑖𝑛𝑘𝑖𝑛𝑔, 𝑖𝑑𝑒𝑎𝑡̦𝑖𝑒) 𝑠̦𝑖 𝑙𝑒-𝑎𝑚 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡 𝑝𝑒 𝑝𝑟𝑜𝑖𝑒𝑐𝑡𝑢𝑙 𝑛𝑜𝑠𝑡𝑟𝑢. Mai mult decat atat, fetele au fost extrem de dedicate proiectului si ne-au oferit sprijin constant pentru dezvoltarea proiectului.
𝐿𝑎 1 𝑎𝑛 𝑑𝑖𝑠𝑡𝑎𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑎𝑚 𝑙𝑎𝑛𝑠𝑎𝑡 𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 "𝑅𝑒C𝑜𝑛n𝑒𝑐𝑡", impreuna cu colegii nostri de la Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor 𝑠̦𝑖 suntem foarte bucurosi de rezultate si experienta. R𝑒𝑐𝑜𝑚𝑎𝑛𝑑 𝑐𝑢 𝑚𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑑𝑒𝑟𝑒 acest program si 𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒 𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑚𝑒𝑛𝑡𝑜𝑟𝑎𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑐𝑎̆ 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑓𝑜𝑎𝑟𝑡𝑒 𝑣𝑎𝑙𝑜𝑟𝑜𝑠.” Adriana Preda- Director Executiv & Board Member la Asociația The Social Incubator
De ce să te implici în Programul de Mentorat și care sunt beneficiile pentru profesioniști?
Pentru profesioniștii din mediul de business, implicarea în activități de mentorat și voluntariat aduce beneficii considerabile.
Aceștia au ocazia de a-și valorifica cunoștințele și experiența într-un context mai amplu, contribuind la rezolvarea unor probleme sociale importante.
Prin intermediul mentoratului și voluntariatului, profesioniștii devin mai conștienți, mai responsabili și se dezvoltă la nivel personal și profesional.
Aceste activități reprezintă o modalitate de a face o schimbare pozitivă în societate și de a aduce un impact semnificativ în viața celor aflați în nevoie.
„Participarea in programul de Mentorat ne imbogateste profesional si personal. Profesional dezvoltam skiluri de public speaking, empatie, gandire de ansamblu, critica si orientata spre problema iar la nivel personal este perceput ca o experienta life changing, unde se leaga relatii si prietenii pe viata. Munca ta începe să capate un sens și nu doar la nivelul obiectivelor ci cum poti transforma in bine vietile altora.” Maria-Luiza Jipescu- CSR Leader, Program Manager & Design Thinker
Cum poți să te implici și să susții Programul de Mentorat?
Companiile interesate în generarea de impact social pozitiv și sustenabil au oportunitatea de a se implica în Programul de Mentorat creat de Fă Bine și de a sprijini ONG-urile prin furnizarea de mentori și resurse financiare alocate pentru susținerea programului și acoperirea costurile administrative generate de derularea lui.
Prin implicarea în acest program companiile nu doar că, contribuie la dezvoltarea ONG-urilor și la îmbunătățirea vieții celor aflați în nevoie, dar obțin și avantaje semnificative în ceea ce privește responsabilitatea socială corporativă și dezvoltarea echipei lor.
Mentoratul și voluntariatul reprezintă pârghii importante în dezvoltarea ONG-urilor și în îmbunătățirea calității vieții celor aflați în dificultate.
Prin intermediul platformei Fă Bine, se facilitează colaborarea între mediul de business și organizațiile non-profit, creând oportunități valoroase de învățare reciprocă și de generare de impact social.
Implicarea companiilor și a profesioniștilor în activități de mentorat și voluntariat prin intermediul Fă Bine reprezintă o modalitate eficientă de a contribui la progresul societății și de a aduce schimbări pozitive în lume.
Împreună facem bine multipicat și generăm proiecte cu impact și cu rezultate valoroase pentru toți participanții și pentru societate în sens larg!
Copyright ©2022 Fă Bine! Politica de confidențialitate | Termeni și condiții